Saccharomyces cerevisiae. Inaktywowane drożdże piwowarskie - bogactwo witamin i minerałów w jednej tabletce. Poznaj korzyści ze stosowania drożdży browarniczych jako suplementu diety.

Saccharomyces cerevisiae – to nic innego jak drożdże piwowarskie. Są one wykorzystywane od wieków w piekarnictwie, browarnictwie, gorzelnictwie i winiarstwie. Lecz nie tylko…drożdże piwowarskie są również bogatym źródłem aminokwasów, cennych witamin i mikroelementów.

Najczęściej drożdże piwowarskie uczestniczą w procesie pieczenia, na przykład chleba - wykorzystuje się je w produkcji zaczynu, gdzie ich aktywność służy do spulchniania ciasta. W browarnictwie Saccharomyces cerevisiae używane są w produkcji piw fermentacji górnej. Drożdże browarnicze mogą być również cennym suplementem diety dostarczającym wielu ważnych składników odżywczych.

Suplement diety Sacccharomyces Max SOLHERBS zawiera inaktywowane drożdże piwowarskie, które są wysuszone i oczyszczone. Inaktywowane drożdże browarnicze nie fermentują w przewodzie pokarmowym dzięki czemu nie powodują dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Drożdże zawierają bogactwo składników odżywczych zestawionych w dobrze zbilansowanych proporcjach.
Produkt odznacza się wysoką zawartością:- biodostępnego białka (w tym aminokwasów egzogennych),
- witamin z grupy B
- związków mineralnych, takich jak: potas (K), fosfor (P), cynk (Zn), wapń (Ca) i magnez (Mg).

Niezwykle bogaty i zrównoważony skład oraz związane z tym wielokierunkowe oddziaływanie na zdrowie człowieka, czynią z drożdży piwowarskich super żywność (ang. superfood), idealną dla:
- tych, którzy chcą prowadzić zdrowy tryb życia,
- osób o specjalnych potrzebach żywieniowych, tj. wegan, osób starszych i rekonwalescentów, sportowców, kobiet w ciąży, osób dążących do utrzymania prawidłowej masy ciała, osób z problemami skórnymi itp.

Drożdże browarnicze dla uzupełnienia niedobory witamin z grupy B

Ze względu na swój skład drożdże piwowarskie stosowane są w dietach, zwłaszcza związanych z niedoborem witamin z grupy B, które odpowiedzialne są m.in. za właściwy stan układu nerwowego, skóry, narządu wzroku, wątroby, włosów oraz za odpowiednie napięcie mięśni.
Niedobory witamin z tej grupy objawiają się przede wszystkim zaburzeniami układu nerwowego, wzrostem poziomu cholesterolu, homocysteiny, cukru oraz chorobami skóry i błon śluzowych, często też niedokrwistością. Istotną właściwością witamin z grupy B obecnych w drożdżach jest ich korzystne oddziaływanie na system nerwowy, przejawiające się w łagodzeniu objawów stresu i wyczerpania psychicznego.

Drożdże piwowarskie dla poprawy kondycji skóry i włosów

Jedną z najbardziej znanych właściwości drożdży, wynikającą z obecności w ich składzie witamin z grupy B, cynku oraz chromu, jest ich korzystny wpływ na stan włosów i skóry, zwłaszcza jej nawilżenie i elastyczność. Są zalecane przy problemach za skórą i cerą, w szczególności dla młodzieży w okresie dojrzewania. Drożdże piwne znajdują zastosowanie w leczeniu trądziku, łojotoku, nadmiernego rogowacenia naskórka czy rozstępów. Wśród witamin z grupy B drożdże piwowarskie zawierają biotynę oraz kwas pantotenowy (witamina B5)- dzięki nim włosy zachowują sprężystość, mniej ich wypada i wolniej siwieją. Ponadto obecny w drożdżach cynk jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu włosów. Osobom z problemami skórnymi zaleca się spożywanie suplementów w których skład wchodzą drożdże piwowarskie.

Wiadomo, że preparaty pozyskiwane z pofermentacyjnych drożdży piwnych posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z obecności w ich składzie dużych ilości polifenoli pochodzących z chmielu. Związki zawarte w drożdżach usuwają wolne rodniki z organizmu, co wpływa na opóźnienie procesów starzenia się skóry.

Drożdże piwne na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi

Badania dowodzą, że suplementacja drożdży piwnych spowodowała znaczącą redukcję bólu brzucha, wzdęć oraz problemów z wypróżnieniem u pacjentów cierpiących na zespół jelita drażliwego. Te same badania wskazują że regularne spożywanie suszonych drożdży piwnych korzystnie wpływa na skład mikroflory jelitowej.

Zawarty w drożdżach biodostępny chrom wpływa na obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi i skutecznie wpływa na zachwianą gospodarkę lipidową organizmu.

Natomiast chrom wraz z cynkiem, które naturalnie występują w drożdżach wspomagają regulację poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że regularna suplementacja drożdży piwnych obniża poziom glukozy we krwi i podwyższa wrażliwość na insulinę.
Witamina B6 zawarta w drożdżach wspomaga walkę z nadwagą i utrzymanie właściwej masy ciała, ponieważ jej niedobór powoduje rozregulowanie przemiany materii.

Obecność w drożdżach piwnych jonów potasu (K) przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Badania wskazują, że regularna suplementacja drożdżami wywiera korzystny wpływ na ciśnienie skurczowe i rozkurczowe.

Drożdże Saccharomyces cerevisiae są przedmiotem regularnych badań naukowych. Można się spodziewać, że przyszłość przyniesie nowe informacje o zawartych w nich substancjach bioaktywnych oraz mechanizmie ich działania. To, co wiadomo już dziś, to fakt, że aktywność prozdrowotna drożdży jest wypadkową działania kilku zawartych w nich składników.

Wybierając drożdże piwne Saccharomyces cerevisiae w postaci suplementu diety Saccharomyces Max SOLHERBS wybierasz produkt w którego składzie znajdują się wyłącznie inaktywowane drożdże piwne Saccharomyces cerevisiae, bez żadnych wypełniaczy, konserwantów, barwników i aromatów.
Jedna tabletka Saccharomyces cerevisiae zawiera 100% inaktywowanych drożdży piwowarskich!

Wybierając suplementy diety SOLHERBS dbasz nie tylko o zdrowie ale także o środowisko.