Zgodnie z definicją odporność jest stanem w którym organizm jest niepodatny na niekorzystne czynniki zewnętrzne takie jak brak wody, brak pożywienia czy obecność toksyn lub bakterii oraz pasożytów. W potocznym znaczeniu odporność jest zdolnością organizmu do obrony przed zakażeniem i stanami chorobowymi. Na odporność wpływa wiele elementów naszego życia a jej budowanie to długofalowy proces.

Układ odpornościowy (immunologiczny) składa się z naczyń i węzłów limfatycznych oraz białych krwinek z których część odpowiada za produkcję przeciwciał a część za pochłaniania i zabijanie wirusów i bakterii. Wrodzony układ odpornościowy zapewnia natychmiastową lecz nieswoistą odpowiedź na patogen który wniknął do organizmy. Ten typ układu odpornościowego posiadają zarówno rośliny jak i zwierzęta. Jeśli patogeny unikają odpowiedzi swoistej (wrodzonej) organizm uruchamia adaptacyjny układ odpornościowy który rozpoznaje patogen wyeliminowany już wcześniej. Zdolność do zachowywania odpowiedzi na wyeliminowane wcześniej patogeny nazywamy pamięcią immunologiczną.

Co wpływa na obniżenie odporności organizmu

Stres

Długotrwałe napięcie psychiczne prowadzi do wydzielania hormonów których wysokie stężenie prowadzi do powstania stanu zapalnego. Dlatego tak ważny jest relaks i odpoczynek.

Brak Snu

Odpowiednia długość snu ma ogromne znaczenia dla budowania odporności. Badania dowodzą, że osoby sypiające mniej niż 6 godzin na dobę są bardziej podatne na infekcje. Zalecana długość snu to 7-9 godzin każdej nocy.

Regularne ćwiczenia (aktywność fizyczna)

Według badań regularna i umiarkowana aktywność fizyczna jak spacery, ćwiczenia czy jazda na rowerze wpływają na poprawę odporności organizmu. Warto również nadmienić, że badania wskazują iż w przypadku osób trenujących lub wykonujących ciężką pracę fizyczną regularna suplementacja witaminy C wzmacnia odporność organizmu.

Znanym od wieków sposobem na poprawę odporności jest hartowanie organizmu czyli uodpornienie organizmu na zmienne warunki pogodowe. Hartowanie możemy rozpocząć poprzez brodzenie w zimnej wodzie lub naprzemienny natrysk ciepłą a później zimną wodą, chodzenie boso, morsowanie lub pobyt sesję w saunie zakończoną zanurzeniem w zimnej wodzie.

Odpowiednia dieta

Aby wzmocnić odporność warto wzbogacić swoją codzienną dietę o produkty bogate w cynk jak na przykład rośliny strączkowe, ryby, nabiał, mięso, jajka, sezam, pestki dyni i gorzką czekoladę. Mikroelement ten warto również włączyć do swojej diety w formie suplementacji.
Równie ważne są produkty bogate w witaminy. Jak już wspomniano niedobór witaminy C może sprzyjać infekcjom.

Jak pokazuje wiedza ludowa ogromny wpływ na budowanie odporności mają czosnek, cebula, imbir i miód. Posiadają one liczne substancje przeciwbakteryjne, które działają podobnie do antybiotyków. Warto również wspomnieć o sokach z aronii, dzikiej róży czy malin. Są one cennym źródłem witamin, antocyjanów i polifenoli, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Suplementacja

Coraz więcej badań dowodzi, że niebagatelne znaczenie dla wzmocnienia odporności ma Witamina D, która dawniej kojarzona była jedynie z odpowiednim wchłanianiem wapnia.

Witamina D syntezowana jest przez nasz organizm w komórkach skóry wystawionych na działanie promieni słonecznych. Niestety w naszej szerokości geograficznej ekspozycja na słońce jest nie wystarczająca dlatego większość społeczeństwa zmaga się z niedoborem witaminy D o którym nie ma pojęcia. Zgodnie z rekomendacjami osoby zamieszkujące naszą szerokość geograficzną powinny stosować dawkę równą 2000 IU dziennie.

W przypadku otyłości, u osób powyżej sześćdziesiątego roku życia oraz chorych na schorzenia autoimmunologiczne warto rozważyć i skonsultować z lekarzem przyjmowanie większych dawek Witaminy D.

Probiotyki

Niestety zbyt mało powszechna jest wiedza, że odporność bierze się również z jelit. Coraz więcej badań pokazuje, że zrównoważony stan mikroflory w układzie pokarmowym jest powiązany z ogólnym stanem zdrowia. Właściwy stan mikroflory jelitowej to właściwa ilość dobrych bakterii, których równowagę zaburzyć można infekcjami, antybiotykoterapią i niewłaściwą dietą.

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które można spożywać w postaci żywności fermentowanej lub suplementów. Kolonizują one układ pokarmowy usuwając tym samym bakterie chorobotwórcze które zasiedliły jelita. Probiotyki mogą zawierać różne mikroorganizmy. Najczęstsze są to bakterie kwasu mlekowego należące do grup Lactobacillus i Bifidobacterium, które to w 90% składają się na mikroflorę jelit.

Do swojej diety warto również włączyć prebiotyki – to składniki pożywienia które nie ulegają trawieniu. Niestrawne składniki żywności stymulują wzrost lub aktywność prawidłowej flory jelitowej. Suplementy SOLHERBS mają w swoim składzie kompleks inuWex który nie tylko wspiera wchłanianie substancji aktywnych ale stanowi naturalny prebiotyk.

Budowanie odporności warto zacząć jeszcze przed rozpoczęciem sezonu na grypę i przeziębienia.