Czarnuszka i pachnotka dla złagodzenia dokuczliwych dolegliwości alergicznych

Przełom marca i kwietnia to czas w którym przyroda budzi się do życia, dla wielu osób to nie tylko początek wiosny ale również uciążliwe dolegliwości w obrębie nosa, oczu, skóry, żołądka, czy oskrzeli. Okres ten to początek sezonu alergicznego. Często uciążliwe dolegliwości w obrębie nosa, oczu i skóry nie są kojarzone z alergią. Aby uporać się z napadami kichania, świądem nosa czy innymi dolegliwościami alergicznymi, warto uzupełnić swoją dietę o ekstrakty roślinne, których zalety znane są od lat.

Czym jest alergia?

Alergia jest nieprawidłową reakcją organizmu na niegroźne czynniki środowiskowe (występujące cały rok lub sezonowo). Powodem alergii mogą być np. roztocza kurzu domowego, sierść zwierząt, zarodniki grzybów pleśniowych, pyłki roślin, pierze czy wełna. Układ odpornościowy traktuje te niegroźne substancje jako elementy zagrażające, co wywołuje reakcję mającą na celu ich zneutralizowanie i wydalenie z organizmu.

Alergeny - czyli co może powodować dolegliwości alergiczne


Sezonowo występujące alergeny to wszystkim pyłki roślin, które pojawiają się w powietrzu już od początku lutego. Alergia na pyłki roślin (przede wszystkim drzew, traw i bylic) objawia się najczęściej katarem siennym, napadami kichania, świądem nosa, łzawieniem spojówek, a niekiedy również wypryskami skórnymi. Osoby uczulone na pyłki często mają też objawy tzw. zespołu alergii jamy ustnej, czyli podrażnienia śluzówek po spożyciu niektórych pokarmów (np. chorzy uczuleni na pyłki brzozy zazwyczaj nie mogą jeść jabłek, owoców pestkowych, kiwi, surowej marchewki czy selera).

W pierwszych tygodniach wiosny w powietrzu pojawiają się pierwsze alergeny topoli oraz brzozy, które są najczęstszymi czynnikami powodującym alergiczny nieżyt nosa oraz alergiczne zapalenie spojówek.

Maj natomiast to najwyższe stężenie drzew liściastych takich jak dąb oraz początek pylenia pierwszych traw i chwastów (babka, szczaw, pokrzywa, komosa, bylica), których największe stężenie przypada w czerwcu, lipcu i na początku sierpnia.

W miesiącach letnich przypada również największe stężenie alergenów grzybów i pleśni.

Warto dodać, że stężenie pyłków na terenach wiejskich jest najwyższe rano, podczas gdy w miastach wieczorem.

Czarnuszka i pachnotka dla złagodzenia dolegliwości alergicznych

Czarnuszka i pachnotka to niepozorne rośliny, których pozytywny wpływ na nasze zdrowie został potwierdzony wieloma badaniami.

Mówi się, że czarnuszka to małe ziarenko o wielkiej mocy. Wiedzieli o tym już starożytni Egipcjanie, a dzisiejsze badania potwierdzają znane od lat przekonanie o wielu dobrodziejstwach tej rośliny.

Regularne przyjmowanie czarnuszki wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, czarnuszka będzie jego cennym uzupełnieniem. Będzie wspierała nasze organizmy w obronie przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, a także różnego rodzaju toksynami.

Badania wykazują, że czarnuszka wpływa na regulację układu odpornościowego. Czarnuszka nie tylko stymuluje układ odpornościowy dzięki czemu organizm staje się mniej podatny na infekcje, ale także reguluje nadreaktywne działanie układu immunologicznego poprzez złagodzenie objawów niektórych chorób, które powodowane są przez nadmierną aktywność układu odpornościowego, m.in. alergii, alergicznego nieżytu nosa, astmy, czy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Kilka badań wskazuje, że czarnuszka łagodzi i wspiera standardową kurację w alergicznym nieżycie nosa. Wnioski z badań wskazują, że regularne zażywanie czarnuszki zmniejsza:
• przekrwienie błony śluzowej nosa,
• swędzenie nosa,
• katar,
• ataki kichania,
• przerost małżowin nosowych,
• bladość błony śluzowej.

Czarnuszka oprócz pozytywnego wpływu na układ odpornościowy, przy regularnym stosowaniu, wpływa także korzystnie na poziom cukru we krwi, obniża cholesterol oraz może być pomocna w walce z nadciśnieniem.

Aby wzmocnić działanie przeciwalergiczne czarnuszki Czarnuszka Allersol SOLHERBS posiada w swoim składzie również wyciąg z pachnotki zwyczajnej.

Pachnotkę od wieków ceniona jest ze względu na swoje właściwości przeciwalergiczne. Zawarte w pachnotce substancje blokują aktywność receptorów histaminy, która najczęściej odpowiada za występowania reakcji alergicznych. Pachnotka jest jedną z najlepiej udokumentowanych roślin o działaniu przeciwalergicznym.

Pachnotka wspomaga również ochronę organizmu przed zanieczyszczonym środowiskiem – łagodzi dolegliwe reakcje na dym, kurz, pył, grzyby czy roztocza. Minimalizuje uciążliwe objawy astmy oraz atopowego zapalenia skóry.

Osoby łatwo zapadające na infekcje dróg oddechowych, chore na astmę, reagujące kaszlem na zmiany temperatury otoczenia powinny rozważyć włączenie pachnotki na stałe do swojej diety, ponieważ pomaga ona przy infekcjach z towarzyszącym katarem i kaszlem oraz uspokaja i ułatwia oddychanie.

Dodatkowymi zaletami wynikającymi z regularnego przyjmowania ekstraktu z pachnotki jest działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie, zmniejszenie łaknienie, obniżenie poziom "złego" cholesterolu LDL i lipidów oraz obniżenie poziom glukozy we krwi.

Czarnuszka Allersol SOLHERBS - ekstrakt z nasion czarnuszki z ekstraktem z pachnotki w formie wygodnych kapsułek

Czarnuszka ze względu na swój intensywny smak i zapach może nie odpowiadać każdemu, dlatego warto skorzystać z suplementu diety Czarnuszka Allersol (łączącego w swoim składzie ekstrakt z czarnuszki siewnej z ekstraktem z pachnotki zwyczajnej), który dostępny jest w postaci wygodnych kapsułek – bez smaku i zapachu. Kompleks inuWex zawarty w Czarnuszka Allersol wspiera wchłanianie składników aktywnych i wraz z pullulanową kapsułką stanowi dodatkową porcję błonnika pokarmowego – ważnego dla prawidłowej kondycji mikroflory jelitowej.