

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,95 zł
Witamina C 1000 (kwas L-askorbinowy) - optymalna dawka w jednej kapsułce!
Produkt to przede wszystkim naturalna witamina C (kwas L-askorbinowy) w dawce 1000 mg.
Przeznaczona jest do stosowania w okresie wiosennym i jesienno-zimowym.
Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia.
Naturalny skład i eko opakowanie! Odpowiednia dla wegan i wegetarian!
Gwarancja bezpiecznego zakupu!
Wysyłka w ciągu 24 godzin w dni robocze!
Dostawa już od 11,95 zł
Darmowa dostawa od 199,95 zł!
Naturalny skład bez wypełniaczy, konserwantów, barwników i aromatów
Kapsułka z pullulanu
Odpowiednie dla wegan i wegetarian
Kompleks inuWex® ułatwiający przyswajanie składników aktywnych
Ekologiczne opakowanie przyjazne dla środowiska
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy jest organicznym związkiem chemicznym - rozpuszczalnym w wodzie, który odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka, m.in. pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu i jest silnym antyoksydantem - usuwa wolne rodniki (odpowiedzialne m.in za procesy starzenia się skóry) a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego - zmniejsza ryzyko infekcji szczególnie u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę fizyczną. Regularne przyjmowanie kwasu askorbinowego przed sezonem chorobowym traktowane jest jako profilaktyka przeciw przeziębieniom.
U naczelnych (w tym ludzi), a także świnek morskich czy niektórych ryb (np. pstrąg tęczowy czy karp), kwas askorbinowy musi być dostarczany w pożywieniu, ponieważ ich organizmy go nie wytwarzają.
Witamina C jest wrażliwa na światło i temperaturę, dlatego tracimy ją gotując, odgrzewając, a nawet krojąc czy rozmrażając zbyt szybko potrawy. Ulega ona szybkiemu rozpadowi pod wpływem tlenu, temperatury i promieni słonecznych dlatego kupując duże ilości na zapas narażamy się na to ze witamina C straci swoje właściwości.
Najpowszechniej znanym niedoborem witaminy C jest szkorbut (choroba wielonarządowa, wywołana niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu) W dawnych czasach zapadali na niego marynarze, mieszkańcy obleganych twierdz oraz więźniowie. Obecnie zachodnie społeczeństwa spożywają znacznie więcej witaminy C w diecie, niż jest to niezbędne do zapobiegania rozwoju szkorbutu
Witaminę C warto przyjmować pół godziny przed posiłkiem lub dwie godziny po posiłku.
Składniki: Witamina C (kwas L-askorbinowy), inulina z cykorii, pullulan (kapsułka), ekstrakt z ziela centurii pospolitej (Centaurium erythraea).
Składniki | 1 kapsułka | RWS* |
Witamina C | 1000 mg | 1250 % |
Innulina z cykorii | 1 mg | - |
Ekstrakt z ziela centurii pospolitej | 1 mg | - |
* RWS - referencyjna wartość spożycia
Sprawdź również: Witamina C w proszku SOLHERBS z wygodną ekologiczną miarką.